lauantai 28. joulukuuta 2013

Erilainen "erilainen lahja"

Joulu on pulkassa ja viimeisetkin lahjat avattu tänään täällä Turussa (avomies lähti Ouluun katsomaan lätkää; tulimme pojan kanssa piipahtamaan muumolassa). Vaikka itsetehtyjä paketteja onkin mukava antaa ja niillä yleensä on varmasti käyttöä, sama pulma meinasi vaivata kuin aikaisempinakin vuosina: mitä lahjaksi ihmisille, joilla on jo paljon kaikkea, kun tavaraa on jo liikaakin? No, jokunen villasukka ja pipo vielä jonnekin mahtuu, mutta entä sitten, kun nekin on tehty?
   Tuota pulmaa mietin käydessäni eilen nukkumaan. Ja sain päähäni niin mainion idean, että sitä piti hetki makustella, ennen kuin Nukkumatti uskalsi saapua paikalle. Voi toki olla, että joku on jo aikaisemmin saanut saman idean, mutta itselle se tuli vasta nyt mieleen.
   Jo useiden vuosien ajan netistä on voinut tilata ns. erilaisia lahjoja. Siis vaikka lehmiä, lampaita tai puita, jotka annetaan niitä kipeästi tarvitsevaan kohteeseen esim. Afrikkaan. Poikanikin sai tänä jouluna kummitädiltään lahjaksi "koulupuvun". Erilaisia lahjoja mainostavat nettisivuillaan ainakin Kirkon ulkomaanapu, Kepa ja World Vision. Itsekin olen joinakin vuosina tällaisia lahjoja harkinnut, mutta en ole vielä saanut tartuttua toimeen. Yksi syy on se, että haluaisin kuitenkin tehdä lahjoja konkreettisesti itse. Ja toinen on se, että vaikka lahjoja on eri hintaisia, jotenkin en raaski rahojani käyttää sellaiseen, josta lahjan saajalle ei jää käteen muuta kuin kortti, jossa kerrotaan lahjoituksesta. Tiedän, ei mikään hyvä peruste.
   Joten miten siis yhdistää itse tekeminen ja rahojen "parempi hyötykäyttö" järkeväksi lahjaksi? Ajattelin, että voisin pitkin ensi vuotta neuloa ja virkkailla Etiopia-nuttuja ja sytomyssyjä. Näistä ottaisin valokuvia, joiden mukaan liittäisin pienen selostuksen kyseisten käsitöiden käyttötarkoituksesta. Valokuvat vain kirjekuoriin Jouluna ja saatteeksi teksti, jossa kertoisin, että olen lahjan saajan puolesta neulonut tai virkannut kyseisen vaatekappaleen ja lahjoittanut sen syöpäklinikalle tai nuttukeräykseen.
   Eihän toki lahjansaaja saa edelleenkään enempää kuin kortin, mutta koen voivani näin auttaa konkreettisemmin apua tarvitsevia, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ja myssyjä ja nuttuja tarvitaan aina. Enkä tosiaan tiedä, onko ideani ainutlaatuinen, mutta haluan todeta blogissani poikkeaville Putous-hahmo Samppa Linnan sanoin: "Saa käyttää hei, mut ei oo pakko!" :-)

perjantai 20. joulukuuta 2013

Hiiri kissalle räätälinä

Uskon, että lähes jokaisella kanssaneulojalla on varastoissaan lanka, jonka kanssa on käynyt kuin vanhassa eläinsadussa: "Ei tullut takkia, tulee housut. Ei tullut housuja, tulee liivit..."jne. Omalla kohdallani tuollainen lanka oli vaaleanpunakirjava Novita Samos Lollipop. Vuosikausia sitten, kun kyseistä lankaa vielä valmistettiin, piti siitä tulla takki kummitytölle. Muistaakseni sain jo takakappaleen ja etukappaleetkin valmiiksi, mutta sitten se jäi. Tyttökin kasvoi jo ohi 110cm-koosta. Seuraavaksi langasta piti tulla mekko toiselle kummitytölleni. Mekosta sain yläosan ja jonkin matkaa helmaa valmiiksi. Työ hautautui taas vuosiksi keskeneräisten käsitöiden joukkoon. Tänä vuonna kaivoin sen taas esiin ajatuksena virkata siitä sytomyssyjä. Olin jo muutaman kerroksen ehtinyt tehdä, kunnes päätin, että lankaa on niin paljon, että siitä voisi kuitenkin saada jonkin isommankin kokonaisuuden tehtyä. Päätin jättää asian vielä hautumaan ja palata siihen joululahjojen yhteydessä. Keksin, että voisin tehdä siitä pienen liivin nuoremmalle kummitytölle. Liivin ohje oli alunperin Seiskaveikalle, mutta ajattelin, että se soveltuisi Samoksellekin puikkokokoa hieman muuttamalla. Liiviäkin sain jonkin matkaa neulottua, kunnes epäilys iski. Jotenkin alkoi vaikuttaa siltä, että liivistä tulisi mahdottoman leveä, eikä lanka edes riittäisi; purkuun vaan. Etsin toista ohjetta ja päädyin liivimekkoon, jollaisen olin jo pari vuotta aikaisemmin tytölle neulonut. Voi raukkaa, kun kummitäti on niin mielikuvitukseton... Mutta sitten aloin epäillä langan riittävyyttä tähänkin projektiin. Eli jälleen kerran purkaminen ja uuden ohjeen pohdinta. Jospa Seiskaveikan ohjeella tehty slipoveri onnistuisi. Mutta ei siinä vielä kaikki! Kesken neulomisen aloin taaaaas pelätä, että lanka loppuisi. Katselin jo Ravelrysta sopivia myytävänä olevia stasheja, mutta en ottanut yhteyttä keneenkään. Hieroin aivosolujani yhteen oikein urakalla keksiäkseni työn, johon lanka riittäisi ja joka myös ilahduttaisi kuusivuotiasta tyttöstä. Lopulta ratkaisu oli niin helppo, että jälkeenpäin ihan naurattaa: Baktus!!

Lopputuloksena tämä:

Eli Baktus, lankana Novita Samos lollipop ja reunassa Gjestal Shiny. Puikot 5mm ja reunassa koukku 5mm. Lankaa kului 170 grammaa. Samosta jäi vielä kohtuullinen nöttönen, ehkä siitä sitten virkkailen pipon.

Otsikon alle mahtuu muutakin:

Ei tullut joululahjaa, tuli UFO. Ei tullut UFOa, tuli kaikenlaista säätöä.

Vietin toissa viikon vanhempieni luona Turussa. Olin pakannut mukaan erinäisiä valmiita ja myös keskeneräisiä joululahjaksi meneviä käsitöitä, sillä en käy Turussa enää ennen Joulua. Valmiiden töiden kanssa ei toki ollut mitään muuta hätää kuin niiden paketoiminen. Mutta keskeneräisten kanssa jouduin hieman pohdiskelemaan ja tekemään muutoksia.

Päätin virkata äidilleni joululahjaksi sytomyssyn (ei ehkä kaikkein piristävin lahja, mutta meillä toimii; huumorilla mennään) varastoni kätköistä löytyneestä Samos Lollipopista. Yksinäinen kerä ei kuitenkaan aivan riittänyt, joten ajattelin käydä Cittarissa ostamassa kerän valkoista Miamia, sehän on hieman ohuempaa kuin Samos, mutta muuten samaa lankaa. No, eihän sitä kesälankaa tietenkään enää joulukuun alussa kaupan hyllystä löytynyt. Siispä työ odottamaan ensi kesää. Näytin keskeneräisen myssyn jo äidillekin, että "tällaisen olisit saanut, jos lanka olisi riittänyt". Vaan kuinkas sitten kävikään... Yhtenä päivänä kävimme äidin kanssa Tarjoustalossa ja toki pyörähdin lankaosaston kautta. Ja sieltä löytyi kolme kerää beigeä Miamia tarjouksessa 2€/kerä. Vaikka en tarvinnutkaan kuin yhdestä kerästä vähäsen, en voinut tietenkään jättä niitä kahta muuta itkemään toverinsa perään. Niistähän saa vaikka lisää myssyjä. Ja nyt valmista työtä katsellessa omasta mielestäni beige sopiikin tähän myssyyn paljon paremmin kuin valkoinen. Se, että äiti näki lahjansa jo etukäteen, harmittaa vain ohuesti, sillä emme ole vuosikausiin pystyneet ostamaan toisillemme yllätyslahjoja, vaan olemme ne yleensä valinneet yhdessä. No ainakin lahjan saaja on saanut, mitä on halunnut. :-)
   Ja myssy on muuten virkattu 5mm koukulla. Langankulutuksesta ei ole tarkkaa tietoa, koska en ehtinyt punnita myssyä. Mutta koska Samosta meni lähes koko kerä ja Miami-kerä painaa käytön jälkeen 36 grammaa, sanoisin, että lankaa on mennyt n. 64 grammaa.


Tämän työn kanssa ei sinällään ollut muuta ongelmaa kuin että se vei yllättävän kauan. Kuten kuvasta näkyy, on kyseessä KaMan logolla varustettu pipo. Kuvion olen katsonut KaMa-kaulahuivista, en siis ole sitä itse suunnitellut. Itse pipon olen neulonut jo viime vuoden keväällä istuessani Kognitiivisen kielitieteen viimeisimpiä suuntauksia -luennolla. Kuvion kirjoin nyt marras-joulukuussa silmukoita jäljitellen. Tämän piti valmistua jo viime jouluksi isoveljelleni, mutta jotenkin silloin vain oli muita kiireitä ja pipo pääsi pukinkonttiin vasta nyt. Säätöä tähän liittyen oli siinä, että minulla on odottamassa toinen samanlainen, mutta tummansininen pipo, joka minun piti kirjoa iskälle joululahjaksi. Mutta koska on niin paljon muuta puuhaa ja kirjominen tosiaan vei aikaa yllättävän paljon, päätin yrittää saada pipon valmiiksi iskän nimipäiväksi, joka on 19.1.
   Lankana pipossa oranssi ja tummansininen Seiskaveikka, valkoinen lanka on Viking Vilmaa. Tästä ei ole ollenkaan langanmenekkitietoja, sillä työ on niin vanha, etten laske sitä mukaan lankavaraston vähentämiseen.

Minun piti neuloa veljenpojalle joululahjaksi villatakki; täytyyhän pojan saada tädiltään jotain itse tehtyä ensimmäisenä joulunaan. Olinkin saanut simppeliä ainaoikein-neuleista takkia neulottua jo melkein kainaloihin saakka ja toisen hihankin olin tehnyt. Otin keskeneräisen tekeleen mukaan Turkuun ja kuvittelin neulaisevani sen tuotapikaa valmiiksi. Mutta kun eräänä iltana poikani jo nukahdettua istahdin sohvalle neulomaan toista hihaa, tajusin ettei ole mitään järkeä yrittää paahtaa villatakkia hiki hatussa valmiiksi, kun on paljon muutakin tehtävää. Siispä käyttöön suunnitelma B. Olin suunnitellut tekeväni MMVP:lle (maailman mainioin veljenpoika) synttärilahjaksi helmikuussa paidan, johon tekisin tekstiilifoliolla Prince-symbolin. Veljeni on nimittäin Prince-fani. Mutta nyt vaihdoin suunnitelmat päikseen; villatakin yritän saada helmikuuhun mennessä valmiiksi ja pakettiin sujahtikin tällainen luomus:

Paita on ostettu Kappahlista ja on kokoa 86/92cm. Vaikka lahjan saaja lieneekin vasta hieman yli 70-senttinen, oli pakko ostaa reilusti isompi paita, sillä lukuisista yrityksistä huolimatta en löytänyt kaupoista pienempää paitaa, jossa ei olisi minkäänlaista valmista printtiä ja joka olisi kokonaan musta. Kyllä pienen lapsen vanhempana hieman kummeksuttaa ja ärsyttääkin, ettei ihan pienille löydy mustia vaatteita. Onhan se toki synkkä väri, mutta saahan sen tarvittaessa muilla vaatteilla ja asusteilla iloisemmaksi. Ja musta olisi mielestäni hyvä perusväri pienenkin lapsen vaatekaapissa.

Seuraavan työn kanssa säätö oli niin pieni, ettei se jäänyt edes oikeastaan harmittamaan:



Neuloin kummipojalle joululahjaksi pirtsakan oranssin setin, johon kuuluu kauluri ja pipo. Kaulurin ohje löytyy Ravelrysta nimellä Simple Neck Warmer. Ohje oli kyllä tosi kiva ja suht helppo, mutta kaulurin reuna jäi ikävästi rullalle, hieman vielä silittämisen jälkeenkin, mikä näkyy kuvassa. Pipo on puolestaan tehty Novitan ohjeella, joka löytyy muistaakseni Kevät 2009 -lehdestä. Ihan kiva ohje sekin, ensin neulottiin vuoroin neljä kerrosta oikein ja neljä kerrosta nurin. Muodostuneen kaitaleen päät neuloin yhteen kolmen puikon päättelyllä. Sen jälkeen kaitaleen toisesta reunasta poimittiin silmukoita, joista sitten kavennettiin joka toisella kerroksella. Pipon päälle olisi kuulunut vielä tupsu, mutta se nyt jäi kaikessa kiireessä tekemättä. Eipä tuo taida haitata. :-)
   Setti on neulottu 3mm puikoilla. Lankaa meni kauluriin 93 grammaa ja pipoon 62 grammaa eli yhteensä 155 grammaa.

Mutta on joululahjojen joukossa myös ihan ongelmattomiakin tapauksia:

Isoveljelle (MMVP:n isälle) neuloin mustasta Nallesta Baktuksen. Puikot 3,5mm. Langankulutus 92 grammaa.

Syyskuussa esittelin avomiehen siskolle ja tämän miehelle virkkaamani koristetyynyn ja nyt virkkasin sille parin; molemmat menevät nyt pakettiin:



Koukku 3,5mm. Lankana Viking Vilma, jota jostain kumman syystä meni tähän toiseen tyynyyn 192 grammaa, kun ensimmäiseen meni vain 172 eli peräti 20 grammaa vähemmän, vaikka samoilla mitoilla ja samankokoisella koukulla tein.

Koristetyynyjä virkkasin pukin matkaan toisenkin, hieman eri väreissä:


Tämä yksilö menee tädilleni, jolle en meinannut aluksi keksiä mitään lahjaa, hänelle kun olen jo sukkia ja huiveja neulonut ja äitini on piponkin tainnut tehdä. Joten ei niitä. Sitten keksi, että joulunvärinen koristetyyny voisi ilahduttaa.
   Koukku 3mm. Langankulutus 115 grammaa. Lankana Hjertegarnin Nissegarn, josta päästäänkin seuraavaan asiaan:

Ei tullut laihtunutta lankavarastoa, tuli iso repsahdus.

Kaikki alkoi jo edellisellä Turun reissulla marraskuun puolivälissä. Kun vanhempani tulivat hakemaan minua ja poikaa rautatieasemalta, päätimme äidin kanssa mennä heille bussilla, jotta vaunuja ei tarvitsisi ruveta runttaamaan autoon. Sanoin äidille vaivihkaa, että "Harmi, kun ei tämän sateen takia taida jaksaa poiketa Lankamaailmassa..." Äiti totesi, että eihän se niin isoa mutkaa matkaan tee ja se on kyllä totta. Reittimme Kauppatorin bussipysäkille kulkee samaa katua kuin jolla Lankamaailma sijaitsee.
   Meidän ei kuitenkaan ollut tarkoitus ostaa mitään, katsella vähän vain. Tai oikeastaan olin ajatellut hankkia yhdet kerät Vilmaa, jotta tekisin tädille samanlaisen musta-valko-harmaan tyynyn. Mutta sitten huomasimme alennuskorin, jossa oli Nissegarnia 0,90€/kerä. No siitä sitten tietenkin rohmuamaan kädet täyteen lankoja. Tietenkin kaikille oli jo käyttötarkoituskin mietittynä. ;-) Otin noista langoista kaksi kerää kutakin tarvitsemaani väriä mukaan kotiin ja sain jopa palautettua yli jääneet langat äidille.

Mutta eipä lankojen ostelu tuohon jäänyt. Yhtenä aamuna marraskuun loppupuolella vilkaisin nopsasti Keskisuomalaista. Ja sielläpä oli, etusivulla, Löytötexin mainos: Nalle luontopolku 3 kerää kympillä. Sinä päivänä päiväkävely suuntatuikin sitten Löytötexin lankahyllyille. Mukaan lähti kuusi kerää; kolme kerää Kanerva-värissä ja kolme kerää väriä Kaarna.

Kuvassa Kanerva, Kaarnasta en saanut kuvaa, koska kamerasta tyhjeni taas akku. Plääh.

Repsahdus syveni entisestään, kun menin käymään taas Turussa. Kävin nimittäin eräänä iltana tapaamassa Vilhon kummitätiä kauppakeskus Skanssissa, josta äitini tuli sitten kävellen hakemaan. Ennen kuin lähdimme, kävimme Cittarissa ostoksilla. Siellähän oli Seiskaveikka tarjouksessa, taisi olla 3 kerää kympillä. Valitsin vaaleanvihreän, vaaleanpunaisen ja valkoisen kerän. Niistä ajattelin tehdä kaverini maaliskuussa syntyvälle vauvalle toukkapussin. Koska sukupuoli ei ole tulevilla vanhemmillakaan tiedossa, taidan ottaa varman päälle ja tehdän pussin vihreästä ja valkoisesta.
   Seuraavana päivänä menimme käymään Tarjoustalossa, kuten jo edellä mainitsinkin. Sieltä tarttui mukaan Miamin lisäksi kolme kerää Nallea. No mutkun.... kympillä sai.

Eiiiikä siinä vielä kaikki. Viime viikolla, taisi olla torstaina, menin ihan vain kävelylle pojan kanssa. Päätin poiketa Minimaniin kuolaamaan joulukarkkeja. Siellä kun sitten olin, sain päähäni ihan vain vilkaista, vieläkö vihreäsävyiset Novita Nostalgiat olisivat tarjouksessa. Voi pahus, olivathan ne. Soitin vielä äidille saadakseni hommaan järjen äänen ja arvaahan sen, miten kävi:





Mutta mitäpä näistä, onpahan ainakin jotain, mistä lahjoja ensi Jouluksi.

Niin, ja yhden lahjankin olen vielä saanut valmiiksi:


Ravelrysta löytyvällä Woolly Ball -ohjeella tehty pallo Vilholle. <3
Lankana Novita Samos ja Samos Lollipop. Vihreät ompeleet ovat Novita Miamia. Puikot 3,5mm. Langankulutus 63 grammaa.

Jospa nyt ulkaltaisi kurkata lankavaraston puolelle:




Ostetut/saadut langat:7685g
Kulutetut langat: 5836g
Pois annetut langat: 285g
Langankulutus: +1564g




 Tulipas taas melkoinen monsteripostaus. Ei ole kovin paljon ollut tilaisuuksia kirjoitella. Tai jos on ollutkin, niin yleensä on silloin väsyttänyt niin paljon, ettei ole jaksanut naputella. Sellaista se on elämä pikkumiehen kanssa. :-) Tätäkin postausta kirjoitin puolitoista viikkoa. Mutta yritän tehdä sellaisen uudenvuodenlupauksen, että kirjoitan tänne säännöllisemmin.


Ihanaa ja rauhallista Joulua kaikille!


rakkaudella,

manteliMinni