torstai 26. helmikuuta 2015

Ihan tarpeeseen vain

Teimme taas tänään pojan kanssa päiväkävelylenkin Tourulaan päin. Ai miksi, mitä siellä on? No Minimani tietenkin. Nalle oli tarjouksessa 3 kerää/10€, joten lähdimme sitä noutamaan. Mutta hei, tällä kertaa vannon että langat tulivat ihan tiettyyn tarpeeseen!

Pojan kummitäti tilasi itselleen villapaidan ohuesta langasta ja yhtenä väritoiveena oli sinapinkeltainen. Onneksi Nallen värikartassa on tällä hetkellä juuri oikea sävy, joten ostin tuota herkullisen väristä lankaa kaksi erää. Kyseisen ystävän sisko oli tosin todennut, ettei sinapinkeltainen sovi hänelle lainkaan. Ja tuo sisko on ollut jo vuosikausia sokea. :-D

Ystäväni katseli itse netistä sopivaa raitalankaa takkiin ja päätyi ehdottamaan Nalle Taian sävyä terra-vihreä-petrooli. Ostin sitä kaksi kerää.

Lumouduin itsekin tästä langasta, siinä on harvinaisen kauniit sävyt. Yleensä en raaski näihin raitalankoihin rahojani sijoittaa, mutta nyt oli onneksi hyvä syy.

Lankaa tulla tupsahti taas melkoinen määrä kerralla, mutta olen saanut taas jotain valmiiksikin. Melkein koko helmikuun otin "väliloikkia" JyJusta, mutta nyt tartuin ekaan aloitukseeni:

Tämä vauvan peitto on neulottu Dropsin ohjeella suosikkipuuvillastani Safranista. Ohjeessa lankana oli hieman Safrania paksumpi Merino Extra Fine, joten hieman mietitytti neuloa 4,5-millisillä puikoilla noinkin ohutta lankaa, mutta hyvin se lopulta onnistui. Peitosta tuli sopivan ilmava ja ihanan pehmoinen. Saajaa odotan jo innolla syntyväksi lähipiiriin toukokuussa. Lankaa tähän ihanuuteen meni 220 grammaa.

Tällaista täällä tänään. Jos tilaustöitä (joihin ei lankoja omasta takaa löydy) ei tule enempää, uskon pystyväni pitämään hamsteroinnin kurissa. Ainakin jonkin aikaa.



Neulomisiin!



rakkaudella,

manteliMinni

tiistai 24. helmikuuta 2015

Mustasukkaisuutta

Edellisen postauksen mustat Seiskaveikat tosiaan muuntautuivat pitkiksi villasukiksi:


Serkun kaveri tilasi tällaiset, kun oli nähnyt minun neulovan kummipojan pikkusiskon synttäreillä. Nämä valmistuivatkin nopeasti; toissaviikon keskiviikkona ostin langat, saman viikon lauantaina aloitin neulomisen ja viime viikon keskiviikkona tuli valmista. Varteen katsoin ohjetta Lankahelvetti-blogista. Teräosa on puolestaan Novitan perusohjeella tehty. Lankaa kului 3,5-millisillä puikoilla tikutellen 276 grammaa.

Sukkien neulomisen vastapainoksi kaipasin jotain virkattavaa ja niinpä alkunsa sai jälleen yksi verkkokassi Dropsin Parisista:

Hyvä olikin, että aloitin tämän virkkaamisen, sillä kassi lähti jo valmistumispäivänään eteenpäin. Vein sen tuliaiseksi serkkuni ystävälle, jonka luona kävin ensimmäistä kertaa. Äiti kertoi, että serkkuni on Jyväskylässä käymässä, joten laitoin serkulle viestiä, että haluaisiko hän poikansa kanssa tulla käymään meilläkin. Serkku kuitenkin ehdotti, että tulisin käymään hänen kaverinsa luona, kaverilla kun on kaksi lasta, joten heidän olisi ollut vaikeampaa tulla meille. Mutta mikäs siinä, poika mukaan ja menoksi. Ja tulipa tutustuttua uusiin ihmisiin. :-) Lankaa tähän kassiin meni muuten 101 grammaa.

Ystävänpäivälahjomusten joukossa esittelin harmaan kaulurin, jonka saaja vaihtui lennossa. Jotta alkuperäinen saaja ei tulisi mustasukkaiseksi (2-vuotias poika varmaan lukeekin tätä blogia ahkerasti :-D), laitoin puikoille toisen samanlaisen kaulurin.



Puikot 3mm. Gjestal Emilieta kului 48 grammaa. Teimme eilen pojan kanssa oikein pitkän päiväunilenkin ja veimme kaulurin perille.

Äiti ja iskä olivat meillä käymässä viikonloppuna ja jutustelun lomassa aloin virkata luonnonvalkoisesta Seiskaveikasta pipoa kummitytön isosiskolle synttärilahjaksi.

Pipo tuli valmiiksi nopeasti ja virkkasin vielä kukankin koristeeksi. Kyseinen päähine ei päässyt edes lahjavarastoon asti, kun äiti alkoi katsella sitä sillä silmällä ja sanoi vienosti "Mun kaikki pipot on ihan hirveitä. Saisinko ton, ehditkö tehdä Saaralle uuden?" Ilomielin lahjoitin pipon äidille. Ohje löytyy Ravelrysta nimellä Unforgettable hat. Lankaa meni 83 grammaa.

Äiti otti pipon samantien käyttöön, kun lähdimme lauantai-iltana kulttuuririentoihin. Iskä vei meidät kaupungille ja käväisimme ensimmäisenä Wilhelmiinan konditoriassa. Päätimme nauttia puoliksi yhden kakkupalan ja mokkaruudun. Täytyy todeta, että jompikumpi olisi riittänyt vallan mainiosti. Oli nimittäin niin isot palat. Mutta oli kyllä hyvääkin! Suosittelen pistäytymään kyseisessä kahvilassa, jos joskus tulee asiaa Keski-Suomeen päin. Wilhelmiinasta jatkoimme kaupunginteatteriin, jossa katsoimme Yksi lensi yli käenpesän -näytelmän. Satuin yhtenä päivänä bongaamaan lehdestä ystävänpäivätarjouksen ja saimme liput puoleen hintaan. Olen yleensä käynyt katsomassa hieman kevyempiä juttuja, musikaaleja ja komedioita. Niinpä hieman mietitytti, miten tuollainen vakavampi aihe maistuisi. Yllättävän hyvin se maistui. Tarina antoi paljon ajattelemisen aihetta. Miten määritellään mielen sairauksien rajat? Kuka ne määrittelee? Ovatko Käenpesän tarinassa oikeasti hulluja potilaat vai hoitajat?

Jotta käteni eivät tulisi mustasukkaiseksi mielelleni, joka nautti näytelmästä, otin tietenkin mukaan neuleen. Jotta se ei veisi huomiotani liiaksi, aloitin taas yhden Aivot narikkaan -kaulahuivin. Tämä kuitenkin aiheutti mustasukkaisuutta teatterin katsomossa. Äidin vieressä istunut nainen nimittäin kysyi häneltä jossain vaiheessa "Voisiko hän lopettaa tuon työn?" Kun äiti kysyi, miksi ja häiritseekö se, ei nainen kuitenkaan vastannut. Joten en siis edes harkinnut lopettavani. Kummastelin kyllä kovasti tuon naisen kysymystä. Tiedostan toki, ettei teatterissa neulominen ole ehkä kaikkein fiksuinta hommaa, mutta yritin varmistaa kaikin tavoin, etten vain häiritsisi muita. Neuloin pitkien puikkojen sijaan pyöröillä, jotta puikot eivät tökkisi vieressä istuvia. Neuloin niillä myös siksi, että ääntä tulisi vähemmän (eikä sitä meinannut omiinkaan korviini kuulua; joten ei kai myös yhden penkin päässä istuneenkaan??). Valitsin myös mahdollisimman yksinkertaisen mallin, jotta minun ei hämärässä tarvitsisi ruveta mulkoilemaan neuletta ja siten aiheuttamaan häiriötä. No, kuka mistäkin mielensä pahoittaa...

Tuo kaulaliina ei tullut vielä valmiiksi, mutta aloitin eilen uuden pipon, samalla ohjeella kuin edellisen. Olen kovin tykästynyt tuohon malliin ja veikkaan, että niitä syntynee vielä vino pino lahjavarastoon ja ehkä jopa sytomyssyiksi.

Tämäkin on luonnovalkoisesta Seiskasta, jota kului tällä kertaa 80 grammaa, koska lankaa ei enää riittänyt kukkaseen. Tämän kappaleen aion antaa kummitytön isosiskolle.

Lankalaihdutus on taas lupaavalla mallilla; en ole ostanut lankaa ja näiden valmiiden töiden sekä äidille antamieni jämälankojen ansiosta lankalisäys on painunut alle viiden kilon. :-)



Neulomisiin!



rakkaudella,

manteliMinni

perjantai 20. helmikuuta 2015

Tyhmästä päästä kärsii koko lankavarasto

"Mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu..." Eli mikäköhän siinä on, ettei lankalakko ole pitänyt sitten yhtään helmikuussa? Aika isolla kädellä olen nimittäin lankoja haalinut taas muutaman päivän aikana.

Mutta puolustan itseäni toteamalla, että melkein kaikille uusille langoille on suunnitelma jo valmiina.

Hamstraus alkoi keskiviikkona, kun olin matkalla kaupungille ja käväisin Minimanissa ostamassa vielä yhden satsin Seiskaveikkaa. Kaksi kerää näistä mustista langoista on jo muuntautumassa tilaustyöksi, pitkiksi villasukiksi.

Nämä syötävän suloiset karkkiväriset Woolit puolestaan löytyivät äidin kätköistä. Näistä ajattelin tikutella Baktuksen kummitytön isosiskolle synttärilahjaksi.

Äidin kätköistä löytyi myös monta purettua kerää Novitan Cannesia. Niistä aion virkkailla sytomyssyjä. Tuo yhdessä kerässä sekaisin oleva punainen on luultavasti Seiskaveikkaa, eiköhän sillekin käyttöä löydy.


Äiti antoi minulle myös kerän oranssia Rosea, josta teen kummitytön äidille baskerin. Harmittelimme, ettei oranssia Rosea ollut enempää, koska baskeri kaipaisi huivia seurakseen. Asian ratkaisimme käymällä maanantaina Lankamaailmassa, josta mukaan tarttui kolme kerää Svarta Fåretin Frejaa:


Halusin vielä jotain kivaa lankaa ilman sen kummempaa ajatusta, joten nappasin Lankamaailmasta kaksi kerää Grönhöj Garnin Carolinaa:

No niin, siinä ne nyt ovat. Eikä lankavarastokaan ole kuin reilun viisi ja puoli kiloa plussalla! Jokohan sitä IHAN AIKUISTEN OIKEASTI pystyisi lakkoilemaan??


Neulomisiin!



rakkaudella,

manteliMinni

tiistai 17. helmikuuta 2015

Ystäville

Ystävänpäivä oli lauantaina. Tänä vuonna pyrin pysähtymään ja miettimään aiempaa tarkemmin, miten paljon ystävät minulle merkitsevät.

Vastaus on: todella paljon. Kouluaikoina minulla ei kovin montaa ystävää ollut eikä se tainnut juurikaan haitata. Viihdyin aika hyvin itsekseni, kirjojen ja käsitöiden parissa. Nyt kolmenkympin lähestyessä ja uudessa elämäntilanteessa äitinä, ystävien merkitys on alkanut korostua.

Kortteja en tänäkään vuonna jaksanut lähettää kaiken arkisen touhun pyörteissä. Sen sijaan päätin toimia itselleni luontevalla tavalla ja muistaa ystäviäni käsitöillä. Huomasinkin ilokseni, että on minullakin ystäviä jo sen verran, että kaikille ei edes ehtinyt pakettia väsätä.

Ystävänpäivän vietin poikkeuksellisesti erossa avomiehestäni. Matkustin jo torstaina pojan kanssa Turkuun äidin ja isän luokse, kotiin palasimme eilen. Reissun syynä oli perjantaiset vanhojen tanssit, joihin kummityttöni isoveli osallistui Perniössä, paikkakunnalla, jossa olen itsekin kouluja käynyt. Halusin nähdä tanssit myös siksi, että omistani on kulunut jo kymmenen vuotta.

Paras ystäväni yläaste- ja lukioaikoina oli Sanna, joka usein kulki kouluun samalla bussilla. Koulun ulkopuolella emme oikeastaan viettäneet aikaa yhdessä, mutta koulussa oli mukavaa, kun oli ihminen, jolla oli samanlainen huumorintaju ja ajatusmaailma. Sanna on jäänyt Perniöön asumaan ja päätin käydä hänen työpaikallaan ilahduttamassa häntä pienellä paketilla. Paketin halusin antaa myös siksi, että useimmiten unohdan onnitella häntä syntymäpäivänään, jonka muistan sentään olevan tammikuussa. :-D

Pakettiin kääräisin Lidlin Nina-sukkalangasta neulotun Baktuksen sekä pussillisen pähkinöitä ja marjoja, koska pussi sointui niin kivasti huivin väreihin. Puikot 3mm ja langankulutus 114 grammaa.

Seuraavana lahjontavuorossa oli pojan kummitäti, joka on ollut ystäväni jo alle kouluikäisestä lähtien. Meillä on useimmiten aika erilainen maku, mutta nyt  olemme molemmat koukuttuneet Bonesiin. Lupasin ottaa reissulleni mukaan ysikauden dvd:n, jonka olin jo itse saanut katsottua. Vaikka olin vastikään lahjonut häntä hänen pyytämällään verkkokassilla, ajattelin, että eihän ystäväni voi katsella sarjaa palelevin varpain ja tyhjin vatsoin. Niinpä hänen pakettinsa muodostui tällaiseksi:

Dvd:n lisäksi Kismet-patukka sekä Seiskaveikasta virkatut tossut. Koukku 4mm ja langankulutus 80 grammaa.

Kun olin vienyt ystävälleni Baktuksen, suuntasimme kummityttöni luokse, koska tansseihin oli vielä aikaa. Kummitytön isosiskolla oli ollut syntymäpäivä pari päivää aikaisemmin, joten halusin lahjoa häntäkin. Kuusitoistavuotiaat tytöt vaan ovat siitä hankala kohderyhmä, ettei koskaan tiedä, mistä mokomat otukset nykyään pitävät. :-D Sen verran järkeilin kyllä, että vaaleanpunaista en edes kuvitellutkaan kokeilevani. Valitsin langaksi Cewecin Valerian, jonka olin napannut äidin lankalaatikosta. Aluksi ajattelin tehdä Baktuksen. Sain neulottua hieman yli puolenvälin, kun totesin, että nyt kiinnostaan tikuttelu sen verran vähän, ettei huivista tule ikinä valmista. Niinpä tekele purkuun (on muuten pirullista purettavaa, ehkä ärsyttävintä Rosen jälkeen), puikkojen sijasta koukku kehiin ja Ravelrysta virkatun pipon ohjetta etsimään. Halusin tehdä melko löysän pipon, jotta nuoren neidin tekeillä olevat rastat mahtuisivat sen alle.


Ylemmässä kuvassa mallina oma pääni, koska neiti Pääkkönen oli jäänyt lomailemaan Jyväskylään. Alemmasta kuvasta puolestaan näkyy, että piposta ei ihan pieni tullut. Pipon sisälle laitoin pienen pussin vegaanisia luomunallekarkkeja, ajattelin että kasvissyöjä-tyttö tykkää. Pipon ohje oli muuten ihan uusi tuttavuus, löytyy Ravelrysta nimellä Unforgettable hat. Tykkäsin kovasti ja varmasti tulen kokeilemaan uudestaan, tosin jollain hieman simppelimmällä langalla. Koukku oli 5mm ja lankaa kului 101 grammaa.

Kummitytön isoveljen lisäksi tansseissa oli myös pojan kummitädin veljentyttö (olipas nyt monimutkaisesti sanottu). Muistan hyvin, kun tämäkin kyseinen nuori neito on ollut ihan pikkutyttö, joten halusin muistaa häntäkin pienellä lahjalla. Purin päättelyä vaille valmiin suorakaiteen muotoisen Fifi-huivin ja virkkasin langan kahdeksi röyhelöhuiviksi. Toinen huiveista meni pojan kummitädin äidille, joka ystävällisesti pesi ja lähetti minulle paksut villalankavyyhdit.

Lankana Rose mohair, jota kului 7-millisellä koukulla 42 ja 43 grammaa, eli yhteensä 85 grammaa.

Iän karttuessa ja pakkoneuloosin yhä vain pahetessa, olen alkanut ajatella myös sukulaisia ystävinäni. Heitäkin on mukava ilahduttaa, vaikka en olisi kovin usein heidän kanssaan tekemisissä. Käsityöt ovat minulle luonteva tapa sanoa "Olet tärkeä, välitän sinusta". Yksi serkuistani on kehitysvammainen ja virkkasin hänelle vaaleanpunaisesta Parisista verkkokassin. Sain sitten idean, että miksen samantien tekisi kassia myös hänen siskolleen ja äidilleen. Päätin viedä kassit äidille, joka toimittaisi ne eteenpäin. Koska muistin, että isoveljen anoppi on myös Turussa vierailulla, laitoin vielä yhden kassin koukulle:

Tässä pläjäyksessä siis neljä kassia. Koukku 5mm. Ehdin punnita vain kaksi ensimmäistä; ne painoivat 104 ja 105 grammaa. Kahden muun arvioin painavan 101 grammaa, saman verran kuin vihreästä Parisista aiemmin virkkaamani kassit.

Viimeisen työn olin aluperin ajatellut antaa kaverin lapselle 2v-synttärilahjaksi. Mutta sitten sainkin ajatuksen antaa sen ystävänpäivälahjaksi serkun pojalle.

Tämä kauluri sujahtikin siis yhteen noista verkkokasseista. Ohje Ullasta. Lankana Gjestal Emilie, jota kului 3mm puikoilla 47 grammaa eli melkein koko kerä. Lankaa on jäljellä vielä pari kerää, joten eiköhän alkuperäinen kohdekin kaulurinsa saa. :-)

Sain itsekin nauttia ystävänpäivälahjoista. Niistä arvokkaimpina pidän sitä, että sain viedä kummityttöni kebabille ja sitä, että kummityttöni isosiskoineen (8, 9 ja 11v.) kutsuivat minut jo omiinkin vanhojen tansseihinsa. Olen siis erittäin kiitollinen ystävistäni. Siitä, että he ovat olemassa ja haluavat olla ystäviäni. Siitä, että heihin voi luottaa. Siitä, että voin neuloa heille ja että he arvostavat antamiani pehmeitä paketteja. Olen myös onnellinen siitä, että ystävieni ikähaarukka on vuodesta yli seitsemäänkymmeneen vuoteen.

Sovitaanko, että ystävän päivä on joka päivä?



rakkaudella,

manteliMinni

maanantai 9. helmikuuta 2015

Lehtien lukeminen on vaarallista!

Ihan viattomasti lähdin alkavaan viikkoon ja päätin lueskella Keskisuomalaista aamupalaa syödessäni. No, kyllähän sen melkein taas arvaa, mitä siitä seurasi. Jaa, jossain olisi Seiskaveikkaa kolme kerää kympillä. Lienee taas joku sellainen kauppa, jota Jyväskylässä ei ole ja jonne ei ilman omaa autoa pääsekään niin vain... Mutta kappas kepposta, sehän onkin MiniMani! Eli samassa selvisi minun ja pojan päiväkävelyn suunta.

Rattaat siis kohti kauppaa, aikomuksena ostaa kaksi erää Veikkaa. Sitäkin on Nallen tavoin hyvä olla varastossa joululahjoja ja muitakin vuoden varrelle mahtuvia lahjomistarpeita varten. Lisäksi ajattelin ostaa kaksi 32-litraista säilytyslaatikkoa, johon saisin mahtumaan valmiit käsityöni, yksi laatikko kun on jo ihan ääriään myöten täynnä. Eipä se tietenkään  siihen jäänyt. MiniManissa on menossa Hurjat Päivät ja keskellä käyttötavaraosastoa oli euron tori, jossa oli kaikenlaista tavaraa eurolla. Myös lankaa. Iskin silmäni Novitan Hankoon, siitä voisin virkata verkkokasseja lahjavarastoon. Pari kerää ei ihan riittänyt minulle:

Nappasin sitten kyytiin samalla kymmenen kerää. Olen yhden verkkokassin Hangosta virkannut ja laskin sen painoon perustuen, että tuosta satsista saisi seitsemän kassia. :-D Kuvassa myös ne Seiskat, kolme kerää valkoista ja kolme kerää syklaaminpunaista.

Eli kotiutin tänään yhteensä 1,9kg lankaa! Siihen siis kaatui hamsteriton helmikuuni, joka ehti sentään sangen kunniakkaaseen yhdeksän päivän ikään. Rehellisesti sanottuna muistin kyseisen tavoitteeni vasta kotona lankoja kuvatessani. :-D Mutta yritän hamstrauksen vastapainoksi esitellä taas seuraavassa postauksessa valmiita töitä.


Neulomisiin!



rakkaudella,

manteliMinni

tiistai 3. helmikuuta 2015

Vanhat tädit eivät muni

Kumma kyllä, kaikki ihmiset vanhenevat joka vuosi. Niin myös minun ja avomieheni tädit. Ja toki heitä kumpaakin pitää muistaa lahjalla.

Avomiehen tädin syntymäpäivä oli eilen ja juhlimme sitä syömällä avomiehen isovanhempien luona. Appiukkoni, päivänsankarin pikkuveli, tilasi minulta siskolleen villasukat. Koska kyseessä on hyvällä tavalla erikoinen persoona ja hänelle sopivat melkein mitkä värit tahansa, päädyin neulomaan joogasukat oranssista Nallesta:

Vaikka lahjan saaja ei joogaa harrastakaan, mielestäni näitä voi käyttää tavallisten sukkien päällä lämmikkeenä ja hän sanoi jopa kokeilevansa näitä yösukkina. Sain näistä appiukolta tekopalkkaakin ja sukat olivat yhteinen lahja koko lähisuvulta. Ohje Novitan Kevät 2011 -lehdestä. 3-millisillä puikoilla lankaa kului 93 grammaa.

Oman tätini syntymäpäivä koittaa huhtikuussa. Hän täyttää 70 vuotta samana päivänä, kun kummipoikani (tätini tyttärenpoika) täyttää kuusi. Alunperin tarkoituksena oli neuloa hänelle torkkupeitto dominopaloista, mutta syksyllä uuvahdin niin, että suunnitelma vaihtui Dropsin Safranista neulottuun Lacy Baktukseen:

Tämä yksilö on kolmas Safranista neulomani Lacy Baktus ja täytyy todeta että olen pikkuhiljaa aivan ihastunut tuohon lankaan. Alkutaipaleeni sen kanssa oli melko kankea, kun yritin väkisin vääntää ohuilla puikoilla (2,5mm) pojalle takkia ruskeista sävyistä. Mutta nyt näiden huivien myötä arvelen, että tästä on tulossa luottopuuvillani. Harmi vain, että Dropsin lankoja ei taida tällä hetkellä Jyväskylästä saada. :-/
   Olin aika ovela tämän huivin suhteen. Aloitin sen nimittäin aivan tätini silmien alla kummipojan pikkusiskon synttäreillä. Muutama juhlavieras kysyi, mitä olen tekemässä. Vastasin totuudenmukaisesti, että hartiahuivia. Mutta kun kummpoika kysyi, kenelle se tulee, jouduin toteamaan, että en kerro. Eihän viisivuotiaalle vintiölle voi kertoa, että isoäidillesi. Muutenhan se olisi seuraavassa hetkessä ollut sitten jo kaikkien tiedossa. :-D
   Noilla juhlilla tapahtui muuten jotain, mikä lämmittää tällaisen pakkoneulootikon mieltä edelleenkin. Serkkuni, joka on myös kummmisetäni, mainitsi, että hänellä on autossaan aina minun tekemäni pipo varapipona. Ja tätini mies, joka myös on kummisetäni totesi "Sä oot tehnyt noita ihan pienestä lähtien. Oon useammankin sun tekemän pipon käyttänyt loppuun." Oli kyllä mukava saada positiivista palautetta omien kättensä töistä; kannattanee siis jatkaa tätä harrastusta edelleen.
   Lankaa tuohon huiviin kului 153 grammaa. Puikot 3mm.

Helmikuu on edennyt jo kolmanteen päivään asti enkä ole vielä tässä kuussa ostanut lankaa ollenkaan. Lankalaihiksella on siis kohtuulliset mahdollisuudet onnistua.


Neulomisiin!



rakkaudella,

manteliMinni