keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Uusi vuosi, samat vanhat kujeet

Niinhän siinä taas kävi, että vuosi vaihtui toiseen, tällä kertaa toki vaihtui myös vuosikymmen. Tervetuloa, kultainen 20-luku!

Ja niin siinä myös kävi, että syksyllä motivaationi podcastin pitämiseen lopahti. Toki siihen vaikuttivat osaltaan aika paljon koulukiireetkin. Kun on tenttiin lukemista, esseiden kirjoittamista ja ryhmätöiden vääntämistä, puhumattakaan neljän viikon harjoittelusta, ei jaksamista riitä huvin vuoksi kameran eteen vääntäytymiseen. Joten arvelen, että podcast on määrittelemättömän pituisella tauolla tällä hetkellä. Vaan eipä hätää, uuden vuoden kunniaksi ajattelin puolestaan elvytellä blogin kirjoittamista!

Ja kuten vuoden ensimmäisiin päiviin perinteisesti kuuluu, on aika tehdä lupauksia. Tai pikemminkin tavoitteita, koska luultavasti ne eivät tule koko vuotta pitämään. Omani liittyvät aika vahvasti käsitöihin ja kirjallisuuteen.

1. Yritän pitää langanostolakkoa mahdollisimman pitkään
Vuonna 2018 lakko kesti heinäkuun alkuun, 2019 kesäkuun alkuun. Instagramin puolella totesinkin juuri, että tällä logiikalla tänä vuonna ei allekirjoittaneen kannata lähteä ollenkaan kaupoille vappuna. :D Veikkaan että tämän tavoitteen tuhoksi koitunevat vanhat "viholliseni" Cittarin alelaari ja kesän neulefestarit. Titityyn neuleilloissakin sopinee olla varovasti.

2. Yritän vähentää lankavarastoani vähintään puoli kiloa kuukaudessa
Tämän luulisi ainakin alkuvuodesta olevan helppo tavoite, mutta tunnen itseni sen verran hyvin, että puoli kiloa miinusta kuukaudessa, kilo plussaa päivässä on varsin todennäköinen skenaario sekin. Tähän sisältyen yritän myös pitää kohtalaisen reaaliajassa kirjaa kulutuksestani (kiitos ITC-alkeiden kurssin, osaan tehdä ihan mukiinmeneviä Excel-taulukoita). Sekin jäi kesken viime vuoden osalta koulutohinoiden vietyä mennessään.

3. Yritän tehdä joululahjat mahdollisimman ajoissa valmiiksi
Tässä ollaan jo hyvässä alussa. Menneenä Jouluna panostin itsetehtyjen lahjojen osalta jo vuosia kaavailemaani ratkaisuun. Neuloin sukkia sekä pipoja, mutta läheisteni sijasta lahjoitin ne Keski-Suomen keskussairaalan tukisäätiölle, syöpäpotilaille annettaviksi. Läheiseni puolestaan saivat Fazerin sinisen suklaalevyn ja kirjeen, jossa kerroin lahjoituksestani kuvan kera. Tästä ideasta olen saanut pelkästään hyvää palautetta. Siksi aion jatkaa samalla linjalla myös tänä vuonna. Joulupäivänä aloitin ensimmäisen tossuparin ja toinenkin on jo valmistunut.

Ainoat, joita aion edelleen henkilökohtaisesti muistaa itsetehdyillä lahjoilla, ovat kummilapset sekä veljenpoikani. Koska tämä sakki käsittää kuusi henkilöä, on pakko yrittää toteuttaa edes jonkinlaista liukuhihnatyöskentelyä. Niinpä päätin tehdä kaikille pipot ja säärystimet. Ikähaarukkakin on 4 - 17 vuotta, joten mallien pitää olla jokseenkin ajattomia. Ja koska käsitöiden suhteen surffaaan jälkijunassa trendien aallonpohjalla, valitsin pipo-ohjeeksi viime vuoden hitin, eli Oslo-pipon. Ohjeen mukainen lanka Arwetta on sen verran hintavaa, että päätin kokeilla sen sijasta Dropsin Nordia. Tietenkin OLISIN voinut ottaa huomioon, että Nord on hitusen verran paksumpaa kuin Arwetta, mutta arvatkaapa teinkö niin. Kas, sen seurauksena tällainen lopputulos:Ohje: Oslo hat
Lanka: Drops Nord, kaksinkertaisena
Puikot: 3,5mm
Langankulutus: 140g
Ravelryssa: Oslo and Strömsö don't mix

Edes neiti Pääkkönen ei vaikuta kovin vakuuttuneelta. En kuitenkaan viitsi ruveta vaivalla tekemääni myssyä purkamaan, vaan se saa toistaiseksi kodin hyväntekeväisyysneuleideni laatikosta. Enkä jäänyt omaa mokaani murehtimaan, vaan laitoin uuden pipon puikoille, vähemmin silmukoin:

Ohje: Oslo hat
Lanka: Drops Nord, kaksinkertaisena
Puikot: 3,5mm
Langankulutus: 130g
Ravelryssa: Jouluksi Osloon

Nyt näyttää jo paremmalta ja kehtasin jopa ommella koristeeksi yhden tädiltä joululahjaksi saamistani Hand Made -merkeistä. Tykkäsin mallista ja kovasti polttelisi jo laittaa seuraavakin tulemaan, mutta täytyy välillä vähän virkatakin, etteivät sormet väsy.

4. En aio vähentää kirjojen lukemista/kuuntelemista tänäkään vuonna
Asetin viime vuonna tavoitteekseni Goodreadsissa lukea 50 kirjaa, mutta sain luettua 42. Ei huonosti kuitenkaan. Tänä vuonna asetan tuon saman tavoitteen, mutta edellisenkin vuoden tapaan se kyllä sisältää myös pojalle iltasaduiksi lukemani kirjat. Tähän tavoitteeseen pyrin myös sisällyttämään ainakin kaksi kirjaa sadan klassikkokirjan listasta, josta olen jo jokusen vuoden ajan pyrkinyt aina silloin tällöin jonkin teoksen valitsemaan.

Onneksi sain mieheltä joululahjaksi puolen vuoden Bookbeat-lahjakortin, niin valinnanvaraa riittää mainiosti. :)


Näillä siis mennään tänä vuonna, katsotaan, mihin riittää. Aion kyllä tulla päivittämään tilannetta aiemmin kuin vuoden päästä. :D

Neule- ja kirjarikasta uutta vuotta!Rakkaudella,

manteliMinni <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti