perjantai 27. joulukuuta 2013

Erilainen "erilainen lahja"

Joulu on pulkassa ja viimeisetkin lahjat avattu tänään täällä Turussa (avomies lähti Ouluun katsomaan lätkää; tulimme pojan kanssa piipahtamaan muumolassa). Vaikka itsetehtyjä paketteja onkin mukava antaa ja niillä yleensä on varmasti käyttöä, sama pulma meinasi vaivata kuin aikaisempinakin vuosina: mitä lahjaksi ihmisille, joilla on jo paljon kaikkea, kun tavaraa on jo liikaakin? No, jokunen villasukka ja pipo vielä jonnekin mahtuu, mutta entä sitten, kun nekin on tehty?
   Tuota pulmaa mietin käydessäni eilen nukkumaan. Ja sain päähäni niin mainion idean, että sitä piti hetki makustella, ennen kuin Nukkumatti uskalsi saapua paikalle. Voi toki olla, että joku on jo aikaisemmin saanut saman idean, mutta itselle se tuli vasta nyt mieleen.
   Jo useiden vuosien ajan netistä on voinut tilata ns. erilaisia lahjoja. Siis vaikka lehmiä, lampaita tai puita, jotka annetaan niitä kipeästi tarvitsevaan kohteeseen esim. Afrikkaan. Poikanikin sai tänä jouluna kummitädiltään lahjaksi "koulupuvun". Erilaisia lahjoja mainostavat nettisivuillaan ainakin Kirkon ulkomaanapu, Kepa ja World Vision. Itsekin olen joinakin vuosina tällaisia lahjoja harkinnut, mutta en ole vielä saanut tartuttua toimeen. Yksi syy on se, että haluaisin kuitenkin tehdä lahjoja konkreettisesti itse. Ja toinen on se, että vaikka lahjoja on eri hintaisia, jotenkin en raaski rahojani käyttää sellaiseen, josta lahjan saajalle ei jää käteen muuta kuin kortti, jossa kerrotaan lahjoituksesta. Tiedän, ei mikään hyvä peruste.
   Joten miten siis yhdistää itse tekeminen ja rahojen "parempi hyötykäyttö" järkeväksi lahjaksi? Ajattelin, että voisin pitkin ensi vuotta neuloa ja virkkailla Etiopia-nuttuja ja sytomyssyjä. Näistä ottaisin valokuvia, joiden mukaan liittäisin pienen selostuksen kyseisten käsitöiden käyttötarkoituksesta. Valokuvat vain kirjekuoriin Jouluna ja saatteeksi teksti, jossa kertoisin, että olen lahjan saajan puolesta neulonut tai virkannut kyseisen vaatekappaleen ja lahjoittanut sen syöpäklinikalle tai nuttukeräykseen.
   Eihän toki lahjansaaja saa edelleenkään enempää kuin kortin, mutta koen voivani näin auttaa konkreettisemmin apua tarvitsevia, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ja myssyjä ja nuttuja tarvitaan aina. Enkä tosiaan tiedä, onko ideani ainutlaatuinen, mutta haluan todeta blogissani poikkeaville Putous-hahmo Samppa Linnan sanoin: "Saa käyttää hei, mut ei oo pakko!" :-)

4 kommenttia:

 1. Mainio idea! Yritän muistaa linkittää tänne kun seuraavan kerran bloggaan... Uskon et moni tarttuu.

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea.Viestiä vain eteenpäin.

  VastaaPoista
 3. Minä ostan joka vuosi noita toisenlaisia lahjoja, välttämättä en niitä osoita kenellekään henkilölle, vaan saatan ohimennen mainita, että olen lahjarahat käyttänyt tällaiseen tarkoitukseen. Meidän työpaikallakin työntekijöiden joulumuistamiseen tarkoitetut rahat lahjoitetaan aina Kirkon Ulkomaanavulle, mikä on ehdottomasti parempi ajatus kuin alkaa jokaiselle jotain kukkaa tms. hankkimaan. On meidän lapsetkin saaneet joskus toisenlaisia lahjoja, ja minusta on hyvä myös lapset opettaa siihen, että aina sen lahjan ei tarvitse olla konkreettinen esine itselle, vaan se voi olla avunanto toiselle. Tai lahjaksi voi saada myös yhteistä tekemistä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista! Mari, olet kyllä oikeassa tuossa, että lapsille ei tarvitsisi aina joululahjoiksi tuputtaa tavaroita, vaan voitaisiin opettaa, että hyvää mieltä voi saada muustakin. :)

  VastaaPoista