keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Hätä keinot keksii - kuten myös pakkoneulootikko

Kuten oon maininnut, poika on nuoresta iästään huolimatta niin kiltti, että antaa äitinsä jopa tehdä käsitöitä vauvan hoitamisen ohessa. Tässäpä nyt niitä sitten esittelen, kun en oo aiemmin ehtinyt.

Ihan ekaksi tapaukseen, johon otsikko viittaa. Marraskuussa ostamistani kymmenestä Novita Puro -kerästä oli jäljellä vajaa kaksi, joista päätin tehdä pitsineuleisen baskerin isoveljen avovaimolle. Aiemminhan olin tehnyt heidänkin pojalleen Purosta villatakin, joten ajattelin, että on sitten äidillä ja pojalla jotain yhteensopivaa laittaa sitten, kun ilmat syksyllä jälleen viilenevät.
Lanka riitti melkein loppuun asti, mutta jouduin kuitenkin käyttämään hieman neulojan luovuuttani saadakseni päähineen valmiiksi. No, eipä muuta kuin lankavarastoa penkomaan. Ja sieltähän löytyi sitten sopivasti oranssia Seiskaveikkaa ja sinistä Rose mohairia, joista yhdessä tuli kutakuinkin Puron paksuista. Ihan mallikkaastihan näyttävät sopivan tuohon työhön.

Baskerin ohje on Novitan Syksy 2009 -lehdestä. Puikot 5mm ja 6mm sukkapuikot. Lankaa meni 84 grammaa.

Novitan Facebook-sivuilla taisi muuten joskus keväällä lukea, että Puron valmistus on lopetettu ja syyksi taidettiin mainita kysynnän vähäisyys. Tuo pistää kyllä ihmettelemään, sillä oman kokemukseni mukaan Puro on ollut yksi Novitan suosituimmista langoista ja sitä on todella jääty kaipaamaan. Novitan mukaan korvaavaksi langaksi sopisi muun muassa Usva. Mutta Usvassa ja Purossahan on kylläkin se perustavanlaatuinen ero, että edellisessä on villan lisäksi polyamidia, kun taas jälkimmäinen on sataprosenttista villaa. Ja langanhan pitää olla täyttä villaa, jotta se huopuu. Eli huovutettaviin töihin Usva ei Puron korvaajaksi sovi. Ja mitä olen blogeja selannut, juuri huovutukseen Puroa on käytetty runsaasti. Höh ja pöh siis.

Noh, valitus ja mielensäpahoittaminen sikseen ja takaisin asiaan. Ihan ekana työnä synnytyksen jälkeen sain valmiiksi kummitytön siksakmekkoon sopivat sukat. Ne olin kylläkin aloittanut jo ennen sairaalaan menemistä, mutta kesken jäivät. Sitten yhtenä päivänä otin vain puikot käteen ja ajattelin, että pikkuhiljaa kilkuttelen valmiiksi. Mutta aika nopeasti ne tulivatkin ja sain taas kiinni käsityöinnostuksestani.
Ohje löytyy Novitan Kevät 2013 -lehdestä. Vaaleanpunainen lanka on Seiskaveikkaa ja valkoinen Gjestalin Jannea. Puikot 3,5mm. Lankaa kului 66 grammaa.
Seuraavaksi valmistui tämä virkattu ostoskassi. Pääasiassa säilyttelen tätä vaunuissa, jotta on sitten kassi aina mukana, jos sattuu lenkin lomassa käymään kaupassa. Kovin iso tämä ei ole, mutta kyllä siihen pienet päivittäisostokset mahtuvat. Lanka Four Seasons Gründl Cotton Fun, jota meni 48 grammaa. Koukku 3,5mm. Ohje löytyy Ravelryn kautta nimellä Crochet grocery bag.

Kassin jälkeen aloin pohtia seuraavaa työtä ja lankaa. Päätin, että olisi vihdoin aika tehdä jotain lankavarastoni eksoottisimmasta tuttavuudesta eli Rodokselta ostamastani Butterfly Threadsin Standard metallic -langasta. Sitä minulla oli yhteensä neljä sadan gramman kerää, kaksi vihreää ja kaksi punaista. Halusin jotain yksiväristä, mutta 200 grammasta ei kovin ihmeellistä taiota. Onneksi on Ravelry! Sieltä löytyi ihanan helppo ja joutuisa Emma Papinkiven suunnittelema Mine for life -bolero/hihatin.

Puikkoina resorissa 3,5mm ja pitsineuleessa 4,5mm. Langankulutus 117g. Tykkäsin kovasti ohjeesta ja aion tehdä myös punaisesta Standard metallicista tällaisen, kenties lähempänä joulua, johon langan metalliset säikeetkin sopivat loistavasti. Tämä oli todellakin joutuisa tehdä, tosin sai odottaa valmistumistaan jonkin aikaa lähinnä tuon "pääntie"resorin takia. Nimittäin saumojen (joita tässä ei onneksi ollut) ompelun jälkeen mielestäni inhointa puuhaa neuleissa on silmukoiden poiminta jostakin reunasta. Otin kuitenkin lopulta puikkojen lisäksi hakaneulat kauniiseen käteen ja jaoin niillä reunan yhtä suuriin osiin, joista sitten poimin kustakin saman verran silmukoita. :-)

Tekokuituisen langan jälkeen teki mieli kokeilla jotain kesäisempää ja tyhjentää melkoisen olemattomia puuvillalankavarastojani virkkaamalla. Ohje löytyi jälleen Novitan tämän vuoden kevätnumerosta.
Kyseessä on siis virkattu lippis. Lankana Mayflower cotton 8. Koukut 3mm ja 3,5mm. Langankulutus 46g. En alunperinkään ajatellut tätä itselleni ja koska kuvastakin näkyy, että luomus on omaan päähäni melko nafti, lippis päätyy lahjavarastooni ja sieltä kenties kummityttöni isosiskon päähän. Ihan kiva oli virkata ja työn alla onkin toinen samanlainen, pinkistä Cotton 8:sta.

Ja sitten tämän käsityömegapläjäyksen (yritän jatkossa kirjoittaa useammin, ettei tulisi tällaisia kasautumia) viimeiseen, mutta ei suinkaan vähäisimpään työhön. Ainakin tunnearvo on aivan huipussaan:

Nimittäin pojalleni tekemäni puuvillaiset henkselipöksyt. Varastossani sattui olemaan kolme kerää sinistä Marks&Kattensin M&K Sommargarnia, jonka halusin pois alta. Halusin myös ehdottomasti tehdä siitä pojulle jotakin. Niinpä taas Ravelry avuksi ja sieltä ohje nimeltä Hope Street overalls. Tämänkin työn valmistuminen vei jonkin verran inhokkiasiani, nimittäin haarassa olevan pikkuruisen sauman takia! :-D Mutta nytpä ovat valmiit ja näyttäisivät melko sopivat olevan, pienellä kasvunvaralla toki. Suht tyytyväinen olen, tosin olkaimet voisivat olla pidemmätkin, mutta ajattelin kokeilla laittaa ne suoraan ristikkäisyyden sijasta. Puikot 3,5mm ja 4mm sukkikset. Lankaa meni 134 grammaa.

Ja taas lopuksi katsaus lankavaraston tämänhetkiseen tilanteeseen:

Ostetut/saadut langat: 1450g
Kulutetut langat: 2758g
Pois annetut langat: 100g
Langankulutus: -1408g

Jee, kulutuksessa on menty jo reippaasti yli kilon! Tästä on hyvä jatkaa, katsotaan mitä lukemat näyttävät ens kerralla.


Rakkaudella,

manteliMinni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti